Արու ճանճերը, բեղմնավորվելիս մերժում ստանալով իրենց «կանանցից», հարբեցողությամբ են զբաղվում, հաստատում են կենսաբանները:
Science ամսագրի հոդվածում տեղեկացվում է փորձի մասին, որն իրականացրել են Քալիֆորնիա նահանգի Սան Ֆրանցիսկոյի (ԱՄՆ) համալսարանի մի խումբ կենսաբաններ` Գալիթ Շոհաթ Օֆիրի ղեկավարությամբ: Խումբն ուսումնասիրել է արու ճանճերի նյարդային կենտրոններում տեղի ունեցող գործընթացներն այն բանից հետո, երբ էգերը մերժում են նրանց:
Գիտնականներն աճեցրել են արուների երկու սերունդ, որոնցից մեկը տեղադրվել է արդեն բեղմնավորված էգերով վանդակ, իսկ երկրորդը` կույս էգերով վանդակ:
Բանն այն է, որ էգ ճանճերը բեղմնավորվում են կյանքում միայն մեկ անգամ եւ միշտ մերժում են նոր երկրպագուներին բեղմնավորվելուց հետո: Այլ խոսքով, առաջին սերնդի բոլոր արուները մերժվել են, չնայած նրանց բոլոր ջանքերին, իսկ ահա երկրորդ խմբի ճանճերը երաշխավորված հնարավորություն են ունեցել բեղմնավորվելու:
Փորձն սկսելուց չորս օր անց գիտնականները վանդակում երկու կերաման են տեղակայել: Առաջինում սովորական շաքարաջուր է եղել, երկրորդում ավելացվել է սպիրտի 15-տոկոսանոց լուծույթ: Պարզվել է, որ մերժված արուներն ավելի հաճախ էին օգտվում ալկոհոլային հեղուկից, քան նրանց ավելի երջանիկ եղբայրակիցները: «Ամուրիներն» ամեն օր խմել են 85%-ով ավելի շատ ալկոհոլային հեղուկ, քան սովորական:
Գիտնականները գտել են նաեւ այդ պահվածքի համար պատասխանատու ազդանշանային սպիտակուցը` այսպես կոչված նեյրոդեմուլյատոր F-ը (NPF), որը ընտանիք ունեցող ճանճերի մոտ բավարար է եղել, իսկ ամուրիների մոտ` անբավարար: Այդ պատճառով նրանք հաճույք ստանալու այլընտրանքային տարբերակի են դիմում` ալկոհոլի կիրառման, հաղորդում է TUT.BY-ը:
Մեկնաբանություններ նյութին: 0